Normal_stethoscoop__computer__toetsenbord__informatie__medisch

Sinds enkele hospices vorig jaar zijn gestart met het gebruik van een speciaal elektronisch patiëntendossier voor de palliatieve zorg, is de kwaliteit van zorg daar verbeterd, ervaren medewerkers minder administratieve lastendruk en is er meer efficiëntie. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN). 

Het academische hospice Demeter werkte drie jaar geleden met een beperkt elektronisch systeem, enkel om de wachtlijst voor het hospice te beheren. Door dit systeem te doorontwikkelen, ontstond er een patiëntendossier waar nu diverse betrokkenen in en buiten Demeter mee werken. Zeven hospices zijn vorig jaar met ditzelfde systeem gestart.

“De al bestaande elektronische patiëntendossiers (EPD’s) zijn niet geschikt voor hospices en onbetaalbaar voor de hospices waar gemiddeld vijf tot tien patiënten verblijven. Onze werkwijze vraagt maatwerk. Zo komt de methodiek palliatief redeneren die iedereen in de hospicezorg gebruikt, daar niet in voor”, zegt Dianne Ket, werkzaam bij Demeter. Ook is er een app ontwikkeld die is geïntegreerd met het elektronische dossier.

Door: Redactie Nationale Zorggids