Normal_brief_geld_vijftig

Huishoudens met een 65-plusser als hoofdkostwinner consumeren minder dan ‘jongere’ huishoudens. Zij hebben echter ook een lager besteedbaar inkomen. Relatief besteden ze juist meer dan ‘jongere’ huishoudens. Een groter deel van de bestedingen van oudere huishoudens betreft gezondheid, goede doelen en woninginrichting. Dit meldt CBS op basis van cijfers uit 2015 na een nieuwe analyse rond het thema vergrijzing.

Huishoudens gaven in 2015 gemiddeld 34.000 euro uit aan goederen en diensten. Onder 65- tot 75-jarigen was dit gemiddeld 32.000 euro. De bestedingen zijn het hoogst in huishoudens waar de hoofdkostwinner 45 tot 55 jaar oud is. In 65-plushuishoudens wordt een groter deel van het besteedbaar inkomen besteed.

Hoe hoger de leeftijd van de hoofdkostwinner, hoe meer huishoudens naar verhouding besteden aan voedings- en genotmiddelen. Bij hoofdkostwinners van 65 tot 75 jaar is dat minder. Bestedingscategorieën waarvan het aandeel steeds groter wordt, zijn woninginrichting (stoffering en huishoudelijke apparaten), gezondheid en goede doelen.

Bij huishoudens met een hoofdkostwinner jonger dan 25 jaar zijn de bestedingen groter dan het inkomen. Het gaat vooral om zelfstandig wonende studenten, die het gat tussen hun inkomen en bestedingen doorgaans aanvullen met een studielening.

Door: Redactie Nationale Zorggids