Normal_zorg_studie_leerling_verpleging_verpleegkundige_student

Uit onderzoek van beroepsorganisatie V&VN blijkt dat verpleegkundigen vaak zien dat iemand die vindt dat hij een voltooid leven heeft dit heeft vanwege een slechte kwaliteit van leven en niet omdat hij voelt dat het leven ten einde is. Ongeveer 75 procent van de verpleegkundigen komt in aanraking met patiënten die vinden dat zij een voltooid leven hebben. Dat meldt NOS.

Verpleegkundigen verenigd in V&VN hopen dan ook dat het kabinet de huidige euthanasiewet nog niet wijzigt om hulp bij zelfdoding bij een voltooid leven toe te staan. De verpleegkundigen pleiten eerst voor nader onderzoek en debat. Dit is een tegenbericht op het pleidooi van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) van vorige week die juist wil dat het kabinet de plannen voor stervenshulpverlening niet stilzet.

“Onze hulpverleners nemen een doodswens van iemand altijd serieus en gaan het gesprek daarover niet uit de weg. Maar ze zien ook dat er vaak andere zaken meespelen, dat iemand bijvoorbeeld bang is. Soms is iemand niet klaar met het leven an sich, maar met een bepaalde situatie”, zegt Jasmijn de Lange van  V&VN. Voorbeelden van situaties waardoor ouderen hun leven als voltooid zien, zijn bijvoorbeeld eenzaamheid en afhankelijkheid van anderen.

Door: Redactie Nationale Zorggids