Normal_neus_mond_lippen_gezicht

Zweedse onderzoekers hebben een verband gevonden tussen het reukvermogen van de neus en de levensverwachting van ouderen. Ouderen met een geheel verdwenen reukvermogen hebben 19 procent meer kans op vroegtijdig overlijden dan mensen met een goed functionerend reukorgaan. Dat meldt NU.nl.

Voor het onderzoek testten wetenschappers tien jaar lang het reukorgaan van ruim 1.700 Zweden. Hun eerste opdracht was het herkennen en onderscheiden van dertien verschillende geuren. Tijdens de tien jaar durende onderzoeksperiode kwamen er 441 deelnemers te overlijden.

De onderzoekers stelden vast dat iedere fout in de test de kans op overlijden tijdens het onderzoek verhoogde met 8 procent. Ouderen bij wie het reukorgaan helemaal niet meer functioneerde, hadden bovendien 19 procent meer kans op vroegtijdig overlijden dan mensen met een werkende neus. Waarom ouderen met een verslechterd reukorgaan vroegtijdig komen te overlijden is niet bekend. Uit nader onderzoek moet blijken wat de biologische oorzaak erachter is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids