Normal_vrouw_oud_ouderen_bed_ziek235

Tijdelijke opvanglocaties voor ouderen lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Waar er in 2015 24.000 ouderen gebruikmaakten van tijdelijke opvang na bijvoorbeeld een val of longontsteking, maakten er vorig jaar 55.000 ouderen gebruik van. Op dit moment zijn er ongeveer driehonderd zorgorganisaties die deze verblijfsvorm bieden, bijvoorbeeld in een oud verzorgingshuis, een hotelkamer of een vleugel van een verpleeghuis. Dat meldt EenVandaag.

Tijdelijke opvanglocaties zijn nodig. Ouderen blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen. Maar als zij op de spoedeisende hulp belanden, blijven ze vervolgens onnodig lang in het ziekenhuis, omdat er elders geen plek is. Dat terwijl zij eigenlijk op een rustige locatie moeten kunnen herstellen.

In Hoogeveen is er een zogenoemd herstelhotel opgebouwd in een oud verzorgingshuis. Het hotel wordt gerund door twee huisartsen, samen met thuiszorgorganisatie Icare en de Noord Nederlandse Coöperatie van Zorginstellingen. Op dit moment kunnen er veertien ouderen verblijven, maar de eigenaren willen in de nabije toekomst uitbreiden naar 24 bedden. Een wens die financieel moeilijk haalbaar is, omdat de zorgverzekeraars financiering weigeren. Ze betalen op dit moment zelfs minder voor de huidige veertien bedden dan het tarief door de Nederlandse Zorgautoriteit is vastgesteld. Een probleem dat niet alleen Hoogeveen speelt, zegt brancheorganisatie ActiZ.

“We zijn al twee jaar met zorgverzekeraars en met het ministerie van VWS in gesprek. Wij vinden dat er meer gecontracteerd moet worden en er gewoon 225 euro per dag moet worden betaald voor een bed”, aldus Jacqueline Joppe, vice-voorzitter van ActiZ. 

Door: Redactie Nationale Zorggids