Logo_logo_actiz

ActiZ wil dat er duidelijkheid komt over het extra budget van 100 miljoen euro dat het ministerie van Volksgezondheid in januari 2017 toezegde voor de implementatie van het nieuwe Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Wat ActiZ betreft moet dit geld niet langer op de plank blijven liggen, maar beschikbaar komen voor alle verpleeghuizen. Dat meldt ActiZ.

Bij de aanbieding van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg aan de Tweede Kamer op 13 januari heeft staatssecretaris Van Rijn 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de implementatie ervan. De staatssecretaris heeft daarbij aangegeven dat de financiële middelen bedoeld zijn voor die zorgorganisaties die het ‘het meest nodig hebben’.

ActiZ vindt dat de toegezegde financiële middelen zo snel mogelijk structureel beschikbaar moeten komen en niet langer op de plank blijven liggen. De brancheorganisatie pleit ervoor dat het extra geld worden gebruikt om te komen tot reële tarieven voor verpleeghuiszorg. Zorgorganisaties geven al jaren aan dat bewoners van verpleeghuizen zwaardere zorg nodig hebben dan vroeger en dat het tarief voor verpleeghuiszorg daarom hoger moet zijn om goede zorg te kunnen bieden. ActiZ vindt dan ook dat de 100 miljoen extra moet worden aangewend om het huidige, te lage tarief enigszins te verhogen. Dat draagt eraan bij dat zorgorganisaties de liefdevolle en vakbekwame zorg kunnen bieden die bewoners nodig hebben. En kunnen zij inspelen op de eisen die op basis van het Kwaliteitskader verwacht mogen worden. 

ActiZ noemt de extra 100 miljoen een mooi gebaar, maar volstrekt ontoereikend om te voldoen aan de eisen van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. De organisatie becijferde eerder dat er hiervoor ongeveer 70.000 extra medewerkers nodig zijn die anderhalf tot twee miljard per jaar kosten. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid berekent de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de financiële impact van de eisen van het Kwaliteitskader.  

Door: Redactie Nationale Zorggids