Logo_logo_actiz

Er moet fors meer geld komen voor extra medewerkers in verpleeghuizen. Dan kunnen er twee professionele zorgmedewerkers overdag en ’s avonds aanwezig zijn op een groep van acht verpleeghuiszorgbewoners. Branchevereniging ActiZ is dan ook blij met het rapport waarin de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bevestigt dat dit extra geld er moet komen. ActiZ vraagt de politiek om dit geld beschikbaar te stellen en wil hierover met hen in overleg. Dit meldt de brancheorganisatie.

Op 31 maart 2017 heeft de NZa de Impactanalyse Verpleeghuiszorg 2017 gepubliceerd. Daarin geeft de NZa aan welke meerkosten nodig zijn om te voldoen aan het nieuwe kwaliteitskader verpleeghuiszorg (door inzet van extra medewerkers in verpleeghuizen). Het rapport van de NZa geeft aan dat iedere zorgorganisatie anders is en ruimte moet krijgen om eigen keuzes te maken hoe budget wordt aangewend. ActiZ onderschrijft de maatschappelijke opdracht om iedere euro zoveel mogelijk aan zorg en aandacht voor bewoners ten dienste te laten komen.

Als alle verpleeghuizen moeten voldoen aan het kwaliteitskader, dan betekent dat een investering van 3,1 miljard euro extra per jaar. De NZa maakt een inschatting dat op den duur 1,3 miljard euro per jaar geld nodig is, als alle zorgorganisaties maximaal geld besteden aan directe zorg.

De redenering van de NZa om de benodigde investering door verbeteren van efficiency terug te brengen naar 1,3 miljard euro, vindt ActiZ te simpel. Jacqueline Joppe, vice-voorzitter van ActiZ: “De 280.000 professionals in verpleeghuizen werken heel productief. Uit een PWC-onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat een verhoging van de productiviteit mogelijk is van ongeveer 3 procent. De NZa rekent met een productiviteitsverhoging van 11 procent. Dan blijft er géén tijd over voor bijvoorbeeld roosteren, overdracht en werkoverleg; dat is essentieel voor goede zorg. Het staat bovendien in schril contrast met het kwaliteitskader waarin leren en scholing voorop staat.”

Door: Redactie Nationale Zorggids