Normal_kruispunt

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) wil dat het aantal ongelukken met ouderen wordt teruggedrongen door onder andere de kruispunten en rijbewijskeuringen voor 75-plussers aan te passen. Door de vergrijzing groeit het aantal ouderen met rijbewijs, en daarmee ontstaan er ook steeds vaker ongelukken waar oudere autorijders bij zijn betrokken. Dat meldt de Stentor. 

Omdat er relatief vaak ongelukken ontstaan door ouderen die links afslaan op een kruispunt, pleit de SWOV voor ‘seniorproof’ kruispunten. Dit houdt in dat er duidelijke rijstroken moeten komen en dat het aantal groene lichten dat tegelijk op groen springt moet worden teruggebracht.

Het aantal 75-plussers met een rijbewijs is in vier jaar tijd gegroeid met twintig procent. SWOV voorziet een constante stijging tot 2040. Wie 75 jaar ouder is moet om de vijf jaar langs een onbekende keuringsarts voor een rijbewijskeuring.  De Stichting wil dat de eigen huisarts hierin een grotere rol krijgt, omdat deze veel beter in staat is de gezondheid van de oudere in te schatten en of hij de weg nog op mag. 

Door: Redactie Nationale Zorggids