Logo_logo_actiz

Door het verwerpen van de drie moties van PVV, SP en PvdA en de bureaucratische regelgeving over toewijzing van de eenmalige 100 miljoen euro blijkt dat het extra geld voor de verbetering van verpleeghuiszorg er voorlopig niet komt. ActiZ roept de politiek, met name de vier onderhandelende partijen, alsnog op om direct te investeren in verpleeghuiszorg. Zodat ook de huidige bewoners in 2017 nog de extra aandacht en liefdevolle zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. Dat meldt ActiZ. 

Vorige week zijn drie moties verworpen van de PVV, SP en PvdA om direct geld te investeren in personeel in verpleeghuizen. Volgens ActiZ blijkt het voor organisaties bovendien ingewikkeld om aanspraak te maken op het toegezegde extra budget. Zorgorganisaties ontvingen onlangs een brief van zorgkantoren, waarin een intensief, ingewikkeld en langdurig selectieproces werd uitgelegd, aldus de brancheorganisatie. Waar ActiZ pleit voor zo min mogelijk extra regels en administratie, zorgt dit alleen voor meer werk.

Jacqueline Joppe, vice-voorzitter van ActiZ: “Wij vinden dat de politiek zo snel mogelijk moet investeren in de ouderenzorg, zodat de ouderen die nu in een verpleeghuis wonen hier ook nog profijt van hebben. Alle politieke partijen gaven in hun verkiezingsprogramma’s aan dat zij deze extra investering wilden doen. Hoe kan het dat zij nu niet doorpakken? ActiZ vindt dat we niet kunnen wachten tot er een nieuw kabinet is en roept de politiek daarom op om dat alsnog te doen. Want wij vinden dat de huidige groep verpleeghuisbewoners, mensen die nog minder dan een jaar te leven hebben, nu ook recht hebben op extra aandacht en zorg. Politiek, laat hen niet in de kou staan.”

Ook vindt ActiZ het van groot belang om naast investeringen in verpleeghuiszorg, oog te hebben voor het feit dat er extra personeel en extra geld vrij gemaakt moet worden voor de wijkverpleging, kortdurend verblijf en voor geclusterde woonvormen voor ouderen.

Door: Redactie Nationale Zorggids