Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

Zorgorganisatie De Zorgboog is niet te spreken over de verdeling van het geld dat demissionair staatssecretaris Van Rijn de ouderenzorg beloofd heeft. Inmiddels is duidelijk geworden hoe het bedrag van 100 miljoen euro verdeeld gaat worden, en dat is heel anders dan de sector had verwacht. De zorgorganisatie is “verbaasd en teleurgesteld” door de plannen. Dit meldt Skipr. 

Het geld zou ten goede moeten komen van alle ouderen in verpleeghuizen, vindt Sini van den Boomen van de verzorgende en verpleegkundige adviesraad (VVAR). Echter blijkt dat lang niet alle zorgorganisaties een beroep kunnen doen op dit bedrag en dat het slechts om een eenmalige uitkering gaat. “Het komt er op neer dat zorgorganisaties alleen in aanmerking kunnen komen voor dit beetje extra geld als zij ‘urgente kwaliteitsproblemen hebben in relatie tot de personeelsbezetting”, vertelt Henri Plagge van De Zorgboog. Ook financiële problemen zijn een reden om een verzoek in te dienen. Wie die problemen niet heeft, kan geen aanvraag doen.

In een open brief aan Van Rijn noemt de zorgorganisatie de plannen van de staatssecretaris een ‘fopspeen’ voor professionals, vrijwilligers, ouderen en hun familieleden. Ze noemt het onrechtvaardig dat het geld niet ten goede komt van alle partijen in de verpleeghuiszorg. De Zorgboog stelt hard te hebben gewerkt om het overheidsbeleid de afgelopen jaren zo goed mogelijk op te vangen, ook wat betreft financiën. “Ook bij De Zorgboog kunnen we dat beetje extra geld goed gebruiken om de kwaliteit verder te borgen en te investeren in extra en toekomstige collega’s”, aldus Van den Boomen. Echter is het onwaarschijnlijk dat zij geld ontvangen, omdat zij niet in directe problemen verkeren met hun personeel of financiën.

Door: Redactie Nationale Zorggids