Normal_martin_van_rijn_vws

Demissionair staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid heeft de Tweede Kamer beloofd dat er in 2017 en ook daarna aandacht blijft voor het verminderen van de administratieve lasten in de zorg. Uit onderzoek dat Q-Consult uitvoerde in opdracht van de staatssecretaris bleek dat deze administratieve lasten nog altijd te hoog zijn. Met het invoeren van standaarden en protocollen denkt Van Rijn die druk weg te kunnen nemen. Dit meldt Skipr. 

De staatssecretaris beloofde de Tweede Kamer afgelopen zomer al dat hij zich in zou zetten om de administratieve lasten te verminderen voor zorgaanbieders en gemeenten. Echter lijkt dat tot op heden nog niet voldoende te zijn gebeurd. Daarom wil Van Rijn het gebruik van standaarden verplicht maken. Uit het onderzoek van Q-Consult bleek al dat deze standaarden de lasten kunnen verminderen, maar dat nog niet genoeg instellingen met dit systeem werken. De standaarden zijn in 2016 gepubliceerd door het programma i-Sociaal Domein, in opdracht van Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de brancheorganisaties in de zorg.

Door middel van een wetsvoorstel wil de staatssecretaris zorgaanbieders verplichten om de standaarden te gebruiken. Als gemeenten en zorgaanbieders dit systeem stelselmatig gebruiken, gaan de lasten omlaag. Een ministeriële regeling moet daarvoor worden opgesteld. “In deze ministeriële regeling worden regels opgenomen die kunnen gaan over de wijze van bekostiging, gegevensuitwisseling en/of verantwoording”, aldus Van Rijn. Het gebruik van standaardberichtenverkeer en het landelijk verantwoordingsprotocol worden daarmee verplicht.

Demissionair staatssecretaris Van Rijn wordt na de formatie van een nieuw kabinet vervangen door een nieuwe staatssecretaris van Volksgezondheid. De belofte die hij aan de Tweede Kamer deed om het probleem op de agenda te houden, moet er voor zorgen dat zijn opvolger zich in zal blijven zetten om de administratieve lasten in de zorg te verminderen.

Door: Redactie Nationale Zorggids