Normal_cochleair_implantaat

Een optimaal resultaat van een hoorimplantaat vraagt om intensieve communicatie tussen de gebruiker en de betrokken zorgverleners, van audioloog tot logopedist. In het Active and Assisted Living project Supporting Hearing in Elderly Citizens zijn technische hulpmiddelen ontwikkeld om oudere volwassenen te ondersteunen in het benutten van de mogelijkheden van hun cochleair implantaat (CI). Dat meldt ZonMw. 

Slechthorendheid is een van de meest voorkomende chronische aandoeningen, met vaak een grote impact op de kwaliteit van leven. Niet meer volledig kunnen deelnemen aan een gesprek geeft ouderen het gevoel geïsoleerd te raken van familie en geliefden. En van hun professionele of sociale omgeving.

Soms kan slechthorendheid niet meer met een hoortoestel worden gecompenseerd. Dan biedt een hoorimplantaat – ook wel ‘cochleair implantaat’ (CI) genoemd – uitkomst. Een CI is een technisch zeer geavanceerd apparaat. De optimale inzet ervan vraagt om intensieve communicatie tussen de gebruiker en de betrokken zorgverleners, van audioloog tot logopedist. ICT-applicaties, zoals gegevensuitwisseling via de computer en hoortraining kunnen het correct gebruiken van een implantaat ondersteunen. Door gehoortesten met het implantaat in de thuisomgeving uit te voeren, wordt duidelijk of het apparaat goed is afgesteld en kan de voortgang gemonitord worden.

Zowel de interactie met zorgverleners als het dagelijkse gebruik van een hoorimplantaat verbeteren. Adviezen en instructie maken de bediening van het implantaat gemakkelijker. De intensievere interactie met zorgverleners optimaliseert het gebruik ervan. De lijnen worden korter door de mogelijkheid om van thuis uit met het CI-team te communiceren. Hoortraining thuis kan gebruikers bovendien helpen om het zogeheten ‘spraakverstaan’ te verbeteren. Zo kunnen zij zich nog makkelijker blijven bewegen in hun eigen professionele en sociale kring, ook als er veel omgevingsgeluid is.

In het Europese stimuleringsprogramma Active and Assisted Living (AAL) werken talloze mensen, bedrijven en organisaties aan ICT-oplossingen die ouderen ondersteunen om zo lang mogelijk actief te zijn, sociaal verbonden te blijven en zelfstandig te wonen. ZonMw financiert de Nederlandse AAL-partners.

Door: Redactie Nationale Zorggids