Normal_dependent-100343_640

In Utrecht loopt een bijzonder project dat ouderen weer op pad laat gaan. Buurt Mobiel rijdt met overdekte golfkarretjes door de wijk, om senioren van a naar b te brengen. De zorgtaxi’s die mensen voorheen gebruikten, zijn niet bedoeld voor korte ritjes en bovendien moeten de ouderen daar vaak lang op wachten. Het initiatief draait op vrijwilligers die niet alleen in vervoer voorzien, maar de ouderen ook wijzen op voorzieningen in de wijk. Dit meldt NOS.

Eenzaamheid onder ouderen loopt steeds verder op, wat ook komt door het feit dat 75-plussers steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen. Echter hebben zij niet altijd meer de mobiliteit om zelf een boodschap te doen, of zich ergens anders naartoe te vervoeren. De golfkarretjes dienen als ondersteuning voor deze ouderen.

De vrijwilliger maakt tijdens het vervoer een praatje met de oudere en wijst bijvoorbeeld op de voorzieningen in de wijk. Het kan gaan om het organiseren van thuiszorg, maar ook om het langsbrengen van maaltijden. Het viel de vrijwilligers namelijk op dat veel ouderen afhaalmaaltijden ophaalden. Nu maakt een restaurant in de wijk een smakelijk maaltijd die door de vrijwilligers door de wijk worden verspreid.

Initiatiefnemer Jeroen Blokland van Buurt Mobiel is enthousiast over het succes van zijn project. “Gewoon een beetje omkijken naar je buren en elkaar helpen waar dat kan. Dat is toch belangrijk? Zo houden we een wijk fijn voor iedereen.” Het draait volgens hem dan ook vooral om normen en waarden. Ook het Ouderenfonds reageert positief op de inzet van de golfkarretjes. “Ieder initiatief tegen eenzaamheid juichen wij enorm toe”, aldus een woordvoerder. “Mobiliteit is essentieel om mee te blijven doen in de samenleving.”

Het project loopt nu alleen in Utrecht maar andere gemeenten hebben ook interesse. De financiering van Buurt Mobiel komt nu uit verschillende potjes, maar een duurzame financiering ontbreekt nog.

Door: Redactie Nationale Zorggids