Normal_e-learning__leren__online

Het Trimbos-instuut heeft samen met mantelzorgers en experts een e-learning ontwikkeld voor mantelzorgers. In deze e-learning leren zij omgaan het met het veranderende gedrag van hun dementerende naaste. Aankomende september komt de e-learning te staan op de website dementie.nl van Alzheimer Nederland. Dat meldt Trimbos.

Er zijn allerlei redenen op te noemen waarom mantelzorgers overbelast raken, één daarvan is het veranderende gedrag van de dementerende voor wie zij zorgen. Mantelzorgers hebben aangegeven hiervoor ondersteuning te willen.

In de recent ontwikkelde e-learning wordt ingegaan op zes soorten veranderend gedrag. Zo kunnen dementerende achterdochtig gedrag vertonen, maar ook onrustig gedrag ‘s nachts of verbloemend gedrag. En ze zijn mogelijk agressief, lusteloos, afhankelijk. In zes verschillende video’s wordt elke gedragsverandering uiteengezet en bij iedere video horen enkele opdrachten.

Het VUmc, Trimbos-instituut, NIVEL, Alzheimer Nederland en Geriant onderzoeken het effect van de e-learning op een groep mantelzorgers. De effecten die zij waarnemen, vergelijken ze met een groep mantelzorgers die alleen de samenvatting van de video’s ontvangt en een groep mantelzorgers die meer dan alleen de e-learning doet. Zij krijgen er namelijk ook een drietal e-consults van gespecialiseerde verpleegkundigen bij. 

Door: Redactie Nationale Zorggids