Normal_opa_wachten_ouderen_bejaarden

De medewerkers van een verpleeghuis van Zorggroep Meander hebben volgens de regels gehandeld voor en nadat een bejaarde bewoner ernstig werd mishandeld door zijn demente kamergenoot. Dit is één van de conclusies van de Inspecties van de Gezondheidszorg (IGZ) die het onderzoek naar de dood van de man heeft afgerond. Waar het fout ging was dat medewerkers nooit hebben ingeschat hoe agressief de demente man eigenlijk was en er werd al helemaal geen rekening gehouden met fysiek geweld. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

Volgens de IGZ handelden de medewerkers binnen de geldende kaders, echter hebben zij bij de intake van de demente man een inschattingsfout gemaakt. Ze hielden alleen rekening met verbale agressie, en niet met fysieke.

Ook de overdracht van de demente man die daar net sinds drie dagen verbleef (spoedopname), verliep niet soepel. De dader was op advies van Lentis met spoed overgebracht naar het verpleeghuis onder de noemer ‘crisisopvang met hoge spoed’. Om deze reden heeft Zorggroep Meander een driekoppig opnameteam opgezet.

“Wij hebben naar aanleiding van deze zaak besloten om bij dergelijke complexe zaken de risicotaxatie niet meer alleen door de hoofdarts te laten doen. In het vervolg wordt die door drie zorgverleners van Meander gedaan. Ook moet de mening en de kennis van de familie van patiënten veel meer betrokken worden”, zegt bestuursvoorzitter John Kauffeld van Espria waar Zorggroep Meander onder valt.

Het Openbaar Ministerie heeft haar onderzoek nog niet afgerond. Ze kijkt niet naar de daad zelf, maar in hoeverre de dader strafrechtelijk vervolgd kan of mag worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids