Normal_ouderen_wandelstok_handen

Het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) is geëvalueerd. Het programma startte in 2008 met de opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid aan ZonMw om met een NPO de zorg en ondersteuning voor ouderen in een kwetsbare positie te verbeteren. In de eindfase van het NPO zijn verschillende interne en externe evaluaties uitgevoerd. Dat meldt ZonMw. 

Door het NPO is veel nieuwe kennis beschikbaar gekomen en is het onderzoek in de ouderenzorg op de kaart gezet. Bovendien zijn onderzoekers met ouderen(vertegenwoordigers) en zorgprofessionals gaan samenwerken. Verspreid over het land zijn meer dan 650 veldpartijen en organisaties in acht regionale netwerken verenigd.

Een van de belangrijkste successen van het NPO is dat ouderen(vertegenwoordigers), zowel in de netwerken als in de organisatie van het NPO, actief zijn gaan participeren. Bij de 218 projecten zijn zo’n 43.000 ouderen betrokken geweest.

De projecten hebben veel informatie en producten opgeleverd in de vorm van interventies en handleidingen die toegankelijk zijn via de website www.beteroud.nl.  Voor nader onderzoek is een unieke database beschikbaar waarin de onderzoeksgegevens van 43.000 ouderen en negenduizend mantelzorgers zijn opgenomen. 

In afstemming met het ministerie van Volksgezondheid gaat ZonMw tot medio 2018 door met de activiteiten van NPO om de resultaten goed te kunnen borgen. Deze activiteiten zijn onder andere het doorontwikkelen van het platform en consortium BeterOud, borging op ouderenparticipatie en verbinding van regionale en landelijke activiteiten.

Ook wordt er ingezet op een integrale maatschappelijke beweging die de beleving van ouderdom als een nieuwe levensfase met mogelijkheden, uitdagingen en tegenslagen benadrukt. En wordt de kennisinfrastructuur in de langdurige zorg uitgebouwd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids