Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_computer_cursus_bejaarde

Financieel misbruik onder ouderen neemt de komende jaren waarschijnlijk nog meer toe, denkt fraude-expert Frans Roest. Onlangs werd bekend dat een oplichters in Gelderland duizenden senioren oplichtten door ze niet-bestaande beleggingen aan te smeren. Dat meldt de Gelderlander.

Oplichters lijken de trends op de markt te volgen. Groene energie is op dit moment een veelbesproken onderwerp en daar maken zij gebruik van. “De markt die in de belangstelling komt van de fraudeurs, is de seniorenmarkt. In Engeland nu al het geval. Door de liberalisering van de pensioenmarkt, waarschuwt de Engelse politie daar nu al voor ‘pensionfraud’”, zegt Roest. Ouderen hebben geld, een hypotheekvrije woning en overwaarde op hun huis, een goed doelwit voor fraudeurs.

Roest verwacht dan ook dat ouderen op allerlei manier opgelicht zullen worden de komende jaren. Hij onder andere het Openbaar Ministerie (OM) in over bedrijven die mogelijk fraude (kunnen gaan) plegen. Het bedrijf Centurion blijkt bijvoorbeeld beleggingsfraude te hebben gepleegd. Zo’n 650 nietsvermoedende mensen, waarschijnlijk veelal ouderen, hebben in totaal 21 miljoen euro gegeven aan het bedrijf. 

Door: Redactie Nationale Zorggids