Normal_headset_muziek_dj

Verzorgingshuizen die gebruik maken van het Music & Memory-programma voor ouderen met dementie, zien verschillen in het gedrag van de bewoners. Regelmatig krijgen de ouderen een afspeellijst te horen met hun favoriete muziek van vroeger. De deelnemers aan het programma worden hierdoor rustiger en gebruiken minder medicatie. Dit meldt NU.nl.

In Amerika loopt een grootschalig onderzoek naar het gebruik van het Music & Memoryprogramma, dat ook in Nederland wordt gebruikt in verzorg- en verpleeghuizen. In totaal deden zo’n 25.000 ouderen met vergevorderde dementie verdeeld over bijna 200 zorginstellingen mee aan het onderzoek. De helft van hen kreeg muziek uit hun individuele afspeellijst te horen, de andere helft kreeg geen muzikale ondersteuning.

De groep die regelmatig naar muziek van vroeger luisterde, was minder agressief en minder angstig. Uit het onderzoek komt naar voren dat zowel het gebruik van antipsychotica als angstmedicatie verminderde onder de deelnemers die muziek luisterden. Gemiddeld ging het om zo’n 4 tot 5 procent van de ouderen die tijdens de proef met Music & Memory stopte met de medicatie, of die minder agressie vertoonde.

Het Music & Memory-programma wordt middels een loting in steeds meer verzorghuizen uitgerold. Op een later moment worden ook de resultaten van deze nieuwe zorginstellingen vergeleken.

Door: Redactie Nationale Zorggids