Normal_eenzaam_ouderen_bejaard

Een aantal Sociaal Netwerkers van ouderenorganisatie ANBO gaan na een training rouwverwerking aan de slag als stervensbegeleider. Sociaal Netwerkers helpen sinds 2015 eenzaamheid tegen te gaan bij ouderen door hen te bezoeken en enthousiast te maken voor allerlei activiteiten bij hen in de buurt. Een aantal van hen kan ouderen nu ook bijstaan in de laatste fase van hun leven. Dat meldt ANBO.

“Vanuit verschillende zorginstellingen kregen wij de vraag of wij ook vrijwilligers hebben die deze rol kunnen vervullen. Zorgprofessionals gaven aan dat sommige mensen in de laatste fase van hun leven erg eenzaam zijn”, zegt ANBO-directeur Liane den Haan. Eenzaamheid ontstaat vaak doordat er geen contact meer is met andere familieleden. “Deze mensen gaven aan graag iemand om zich heen te hebben die hen een luisterend oor biedt.”

De Sociaal Netwerkers van ANBO hebben daarom een training gevolgd om ouderen in de laatste fase van hun leven te kunnen bijstaan. Niet om zaken te regelen, maar enkel om te luisteren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids