Normal_ouderen_wandelstok_handen

De kans op een aantrekkelijke huurwoning is voor ouderen in de ene gemeente tot wel vijf keer kleiner dan in de andere. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek in opdracht van Plus Magazine, zo meldt het tijdschrift. 

Bovendien komen twee van de drie senioren die willen verhuizen naar een praktische en kleinere huurwoning, daar vaak niet voor in aanmerking. Van de bijna 70.000 ouderen die graag wil verkassen, vindt ongeveer één derde een nieuwe stek. De rest blijft noodgedwongen zitten waar hij zit.

Het aanbod van aantrekkelijke huurwoningen voor senioren is landelijk gezien schaars: slechts 7 procent van de huurhuizen is aantrekkelijk voor 65-plussers. Het aanbod verschilt bovendien sterk per regio. In sommige gemeenten zoals Veere (Zeeland) is het aanbod van aantrekkelijke huurwoningen extreem schaars: minder dan 2 procent. In bijvoorbeeld Almere is het aanbod naar verhouding vijf keer groter: meer dan 10 procent.

Dat betekent niet dat de kans op een aantrekkelijke huurwoning in Almere het grootst is. Die kans wordt namelijk niet alleen bepaald door het aanbod, maar ook door de vraag. Daarvoor brachten de onderzoekers het aantal senioren met een eigen woning in alle Nederlandse gemeenten in kaart. Want hoe meer oudere woningeigenaren er zijn in een bepaalde gemeente, des te groter is de (potentiële) concurrentie op de huurmarkt. En des te kleiner de kans om in die gemeente na de verkoop van een eigen huis een goed huurhuis te vinden. Waarschijnlijk kom je er op een lange wachtlijst terecht, terwijl er in een gemeente verderop eerder plaats is. 

Ouderen die min of meer noodgedwongen blijven zitten waar ze zitten, kunnen op termijn in de problemen komen. Omdat de woning niet leeftijdsbestendig is worden drempels, de entree, een trap of de badkamer in een onneembare hindernis. Soms is verbouwen een optie, maar niet iedereen wil of kan dat.

Wie een overstap overweegt naar een aantrekkelijk huurhuis, moet rekening houden met wachttijden, die per gemeente sterk kunnen verschillen. Dus: kom in actie voor het niet anders meer kan. Kijk op tijd naar de mogelijkheden om te verkopen en schrijf op tijd in bij een woningcorporatie.  

Door: Redactie Nationale Zorggids