Normal_zorgpersoneel_verpleging_5345

Er is een nijpend tekort aan zorgpersoneel in Zeeland. Het aantal openstaande vacatures is daar in drie jaar tijd verdriedubbeld. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van arbeidsmarktmonitor ViaZorg, meldt Omroep Zeeland.

“We wisten dat tegen 2019 er een grote behoefte zou zijn aan nieuw zorgpersoneel in Zeeland. Maar dat het nu al zo nijpend zou zijn heeft iedereen verrast”, zegt Monica Roose, directeur van ViaZorg. Waar er in maart 2015 nog 69 vacatures openstonden, is dat dit jaar opgelopen tot 237.

Het tekort in de provincie is deels ontstaan door de verhouding ouderen jongeren. Er zijn meer jongeren dan ouderen. Bovendien kiezen de jongeren steeds minder vaak voor een zorgopleiding. Komend jaar starten bijna driehonderd leerlingen minder aan een zorgopleiding dan zeven jaar geleden.

Het lijkt erop dat het imago van de zorg flink is verslechterd de afgelopen jaren, met name door de bezuinigingen die er plaatsvonden. Maar ook vergrijzing van het huidige personeel speelt mee in het oplopende tekort. Binnen nu en vijftien jaar gaat een grote groep werknemers met pensioen. Werkgevers in de zorg proberen de tekorten tegen te gaan door personeel op te leiden, en door bijvoorbeeld nachtdiensten een andere invulling te geven, zodat het bestaande personeel anders ingezet kan worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids