Normal_euro_geld_betalen__7_

Invloed op de verdeling van het extra budget voor de verpleeghuiszorg. Daar vragen 120 cliëntenraden om in een gezamenlijke brief aan demissionair staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. De cliëntenraden willen dat het extra geld voor de verpleeghuiszorg niet als incidenteel maar als structureel wordt gezien. Ook vragen ze aandacht voor het aanvraagproces, zo staat in de brief van LOC Zeggenschap in de zorg. 

Van Rijn kondigde eerder dit jaar aan extra geld vrij te maken voor de verpleeghuiszorg, zodat acute kwaliteitsproblemen opgelost konden worden. De 120 cliëntenraden staan achter het initiatief, maar zijn ook mogelijkheden tot verbetering.

Zo het extra geld niet incidenteel, maar structureel beschikbaar gesteld moeten worden. “Ondanks de blijdschap met de gedane toezeggingen zien wij dat de financiële problemen in de verpleeghuiszorg structureel zijn. Dat zal ook niet veranderen zolang het bestaande systeem van regels, richtlijnen en protocollen in stand wordt gehouden”, schrijven de raden.

Ook moeten verpleeghuizen nogal wat papierwerk invullen om aanspraak te maken op het extra geld. Zorgaanbieders zijn hieraan veel tijd kwijt die ook aan de cliënt besteed had kunnen worden, stellen de raden. Ze vragen Van Rijn daarom ook op het ingewikkelde aanvraagproces op te schorten. De meeste efficiënte aanvraagwijze zou zijn als de zorgaanbieder om toestemmingen om een handtekening vraagt van de ondernemingsraad en de cliëntenraad van de organisatie. 

Door: Redactie Nationale Zorggids