Logo_eo-logo

In de vierdelige serie 'OUDstanding!' duikt de redactie van het NPO Radio 1-programma 'Dit is de Dag' in de wereld van de verpleeghuiszorg. Zij onderzoeken hoe verpleeghuizen ouderen beter verzorgen met behulp van nieuwe innovaties en ideeën. Presentatrice Margje Fikse toont vier bijzondere initiatieven die ieder op hun eigen manier het leven van ouderen veraangenamen. Dit meldt De Evangelische Omroep (EO).

‘Dit is de Dag’ wil met de serie aandacht vragen voor de positieve kant van de zorg. “De afgelopen jaren kwamen verpleeghuizen vaak negatief in de media”, zegt Fikse. “Er was nieuws over pyjamadagen en plascontracten en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kwam met een zwarte lijst. Dat diverse verpleeghuizen experimenteren met verbetering van de ouderenzorg, bleef onderbelicht.”

In de eerste uitzending van OUDstanding! staat innovatie door techniek centraal. Margje Fikse brengt een bezoek aan zorginstelling TanteLouise in Bergen op Zoom. De verpleeghuizen van TanteLouise lopen voorop met hun inzet van technische middelen zodat bewoners op een waardige manier oud kunnen worden.

Naast het thema techniek staan in OUDstanding! onder meer innovaties als ouderen anders benaderen, bewoners en mantelzorgers meer invloed geven en vrijheid bij dementerenden centraal. Elke uitzending komt live vanuit de betrokken verpleeghuizen, waar Fikse spreekt met bewoners, mantelzorgers en personeel.

OUD!standing wordt uitgezonden op 3, 10, 17 en 24juni door de Evangelische Omroep.

Door: Redactie Nationale Media