Normal_ouderen_wandelstok_handen

Van gemeenten hangt steeds meer af. Ze hebben veel nieuwe taken gekregen rond zorg, participatie en fysieke leefomgeving. Dit legt een grote verantwoordelijkheid bij raadsleden en bestuurders. KBO-PCOB reikt op 15 juni het Manifest Seniorvriendelijke Gemeenten uit aan VNG-voorzitter Jan van Zanen. Dat meldt KBO-PCOB. 

Voor de ruim vijf miljoen 55-plussers in Nederland is het van groot belang dat gemeenten seniorvriendelijk zijn. KBO-PCOB wil politiek dichtbij mensen. Politici die weten wat er speelt en rekening houden met sociale belangen, niet alleen met rendement. Nu gaat dat nog niet altijd goed.

Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB: “Veel senioren vertellen ons dat ze zich onvoldoende gehoord voelen. Dat gevoel is niet anders dan bij andere inwoners, maar ouderen hebben daarbij ook specifieke belangen. Zij hebben bovendien iets zinnigs te vertellen en willen blijven meedoen in de samenleving.”

De achthonderd lokale afdelingen van KBO en PCOB geven deze ouderen een stem en zijn een goede gesprekspartner voor bestuurders, raadsleden en maatschappelijke organisaties, aldus de seniorenorganisatie. Voor de afdelingen ontwikkelde de organisatie materialen en trainingen die ze kunnen inzetten in de campagne voor de komende gemeenteraadsverkiezingen: een speerpuntenkaartje, manifest, stappenplan, checklijsten en goede voorbeelden.

Op donderdag 15 juni krijgt Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht en voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, het manifest uit handen van directeur Manon Vanderkaa en de voorzitter van onze lokale afdeling in Soest. 

Door: Redactie Nationale Zorggids