Normal_onderzoek

Wetenschappers hebben een medicijn gevonden om de onomkeerbare aandoening leververvetting toch tegen te gaan. De lever is in de nabije toekomst wellicht te redden door deze te ‘verjongen’. En zo wordt het tegengaan van ouderdomsziektes steeds echter. Dat meldt de Volkskrant.

De laatste paar jaren is er intensief onderzoek gedaan naar het vertragen, terugdraaien of tegengaan van veroudering van weefsels. Zo is er bijvoorbeeld gedacht aan het doden van zogenaamde senescente cellen door medicijnen, of door ouder wordende weefsels uit te hongeren waardoor ze misschien weer fit worden.

Eén ouderdomsziekte is leververvetting, iets wat in de Westerse wereld steeds vaker voorkomt bij ouderen en mensen met overgewicht. Hoewel de vetstapeling op zich niet merkbaar is, kan de aandoening wel leiden tot leverschadde, cirrose of leverkanker. Een internationaal onderzoeksteam, waar het Rotterdamse Erasmus MC onderdeel van uitmaakt, heeft ontdekt waar leververvetting en vetophoping in de lever, vandaan komt. “Hun verbranding is gaan haperen. En daardoor hopen ze meer vet op”, zegt Wilbert Vermeij, verbonden aan het Erasmus MC. Hij deed voor het onderzoeken proeven op muizen.

Niet alleen ontdekten de onderzoekers waar de vervetting vandaan kwam, ook waren ze in staat de senescente cellen te doden door middel van het toedienen van het leukemiemedicijn dastinib en het anti-ontstekingsmidddel quercetine. 

Door: Redactie Nationale Zorggids