Normal_bejaarde_zorg_thuiszorg_eenzaam_oudere

Demissionair staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid is gisteren opnieuw een nieuwe campagne om financieel misbruik van ouderen tegen te gaan gestart. Van Rijn slaat ook de handen ineen met banken om ouderen beter te beschermen tegen financieel misbruik. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. 

De campagne is bedoeld om financieel misbruik van ouderen uit de taboesfeer te krijgen. Zodat het beter kan worden voorkomen of het zo snel mogelijk te herkennen en te stoppen. Van Rijn: "Het gebeurt vaak dat ouderen slachtoffer worden van financieel misbruik in situaties waarin ze juist veel vertrouwen hebben in mensen die later de dader blijken te zijn. Daarom zien we veel schaamte en aarzeling bij ouderen om er melding van te maken. Ouderen zelf, familie, bankmedewerkers, zorgverleners, notarissen, omwonenden: samen moeten we om ouderen heen staan en hen beschermen. En weten wat we kunnen of moeten doen als we iets vermoeden. Als je een situatie niet vertrouwt, kun je zelf het gesprek aangaan of bijvoorbeeld Veilig Thuis bellen voor hulp of advies."

Van Rijn en de Nederlandse Vereniging van Banken hebben begin december afgesproken om gezamenlijk op te trekken in de aanpak van financieel misbruik van ouderen. Directievoorzitter Leo Peeters Weem van Rabobank Rotterdam, is vandaag gastheer van de campagnestart. Hij geeft een voorbeeld van wat nu wordt gedaan tegen financieel misbruik: "Wij hebben bijvoorbeeld speciale seniorenadviseurs in dienst die ouderen thuis helpen bij hun bankzaken, maar vandaag de dag ook vooral online en telefonisch bijstaan. Zij geven bijvoorbeeld preventieve tips, zoals het aanpassen van paslimieten of het openen van een zakgeldrekening. Wij komen helaas ook wel eens financieel misbruik tegen."

Banken onderstrepen daarom het belang van de nieuwe campagne en zien er naar uit om samen met de staatssecretaris te onderzoeken hoe zij gezamenlijk nog meer kunnen doen.

Door: Redactie Nationale Zorggids