Normal_ouderen_wandelstok_handen

Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht wil er niets van horen dat ouderen zielig zouden zijn. Ouderen hebben een grote kracht en invloed, veel meer dan ze denken. Dit zei hij bij de uitreiking van het Manifest Seniorvriendelijke Gemeenten van KBO-PCOB, de grootste ouderenorganisatie van Nederland. Hij nam het manifest in ontvangst als voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Dat meldt KBO-PCOB.

Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB, bezocht de burgemeester op 15 juni als aftrap van een landelijke campagne rond de gemeenteraadsverkiezingen. “Voor de ruim vijf miljoen 55-plussers in Nederland is het van groot belang dat gemeenten aandacht hebben voor de wensen en noden van de oudere inwoners in de stad. Zeker nu gemeenten meer taken erbij hebben gekregen in zorg, participatie en de fysieke leefomgeving.”

Van Zanen erkende dit volmondig en adviseerde senioren om zich te laten horen en in hun lokale gemeenteraad te gaan zitten. VNG zal het manifest gaan verspreiden onder haar leden. Van Zanen: “VNG is zich er zeer van bewust dat er een grote verantwoordelijkheid ligt bij de gemeenten. Veel is nieuw en, laat ik het voorzichtig zeggen, er is niet veel geld bijgekomen. We moeten de dubbeltjes omdraaien. Gemeenten hebben eraan bijgedragen dat de Rijksbegroting op orde is gekomen. Nu de formatie bezig is zeggen we: kabinet, maak politieke ruimte voor gemeenten om meer zaken te kunnen realiseren binnen de Wmo.” 

Door: Redactie N ationale Zorggids