Normal_medicijne34534

Aspirines slikken na een beroerte is toch gevaarlijker dan aanvankelijk gedacht werd. Van de 75-plussers die dagelijks een aspirine moeten nemen na een beroerte of hartaanval, krijgt drie op de tweehonderd mensen een ernstige of zelfs dodelijke maagbloeding. Dat meldt NU.nl. 

Dit hebben wetenschappers vastgesteld na onderzoek onder ruim drieduizend ouderen die ooit een beroerte of hartaanvallen hadden gehad én hiervoor aspirines of andere bloedverdunnende middelen moesten slikken. Ongeveer een half procent (één op de tweehonderd) van de mensen onder de 65 jaar krijgt te maken met een maagbloeding door het slikken van aspirines, maar bij 75-plussers ging dat om drie op de tweehonderd mensen.

“Deze nieuwe studie geeft ons een duidelijker beeld van het verhoogd risico en de ernst en gevolgen van bloedingen bij mensen boven de 75”, aldus hoofdonderzoeker Peter Rothwell. Toch wegen de nadelen van de aspirine niet op tegen de voordelen. Wie besluit te stoppen met het slikken ervan, moet daarover eerst in gesprek gaan met zijn of haar huisarts. De onderzoekers raden het ouderen aan om aanvullende pillen te slikken die hun maag beschermt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids