Normal_smog

Vandaag is er in Limburg, het oosten van Noord-Brabant en de Achterhoek kans op smog door ozon. De luchtkwaliteit kan hier ‘slecht’ zijn volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex. Het RIVM adviseert mensen die hinder ondervinden om zware lichamelijke inspanning te vermijden en om binnen te blijven. Binnenshuis zijn de concentraties ozon lager.  Dat meldt RIVM.

Voorzorgsmaatregelen kunnen het best in de middag en vroege avond genomen worden omdat de concentratie van ozon dan het hoogst is. In de loop van de dag draait de wind van zuid naar west. Daardoor is er in de rest van Nederland geen kans op smog door ozon. Met de komst van het koelere weer is vanaf morgen de kans op smog overal in Nederland voorbij.

Bij smog door ozon kunnen mensen last krijgen van irritatie van ogen, neus en keel, toename van luchtwegklachten zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Raadpleeg bij klachten die niet meteen verklaarbaar zijn de huisarts of GGD.

Smog door ozon ontstaat bij grote hoeveelheden verontreinigende stoffen in de lucht. Dit is het geval als er weinig wind staat, meestal uit zuidoostelijke richting. De vervuilende stoffen (stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen) worden onder invloed van zonlicht omgezet tot ozon. Hierdoor komen verhoogde ozonniveaus alleen in het voorjaar en in de zomer voor (zomersmog). In de andere seizoenen is de invloed van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids