Normal_copyright_stockfreeimages_ouderen_wandelen_buiten_koppel

Ontspanning is erg belangrijk voor oudere mantelzorgers die voor een naaste met Alzheimer zorgen. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 126 mantelzorgers. Mantelzorgers die ontspannen hebben een lagere bloeddruk, maar vooral een significant lagere onderdruk. Dat meldt NU.nl.

De gemiddelde leeftijd van de onderzochte mantelzorgers was 74 jaar, waarvan het merendeel vrouwen. Gedurende het vijfjarig onderzoek werden zij ieder jaar geïnterviewd over hun ontspannende activiteiten, waaronder televisie kijken, lezen en sporten.

De frequentie van deze ontspannende activiteiten legden de onderzoekers naast de bloeddruk van de mantelzorgers. Wie vaker ontspannende activiteiten ondernam, had een lagere bloeddruk. Maar wat de onderzoekers vooral opviel was het verschil in de onderdruk, de druk op de slagaders bij ontspannende toestand van het hart. Dit verschil was niet zichtbaar bij de bovendruk.

De bloeddruk daalde eveneens als de echtgeno(o)te van de mantelzorger kwam te overlijden of als deze in een verzorgingshuis terecht kwam. “Wij begrijpen dat mantelzorgers het lastig vinden om leuke dingen te doen, omdat ze veel tijd kwijt zijn aan de verzorging van hun naaste. We sporen hen daarom aan om activiteiten te vinden waar ze toch tijd voor vrij kunnen maken”, aldus de onderzoekers. Een hoge bloeddruk betekent niet alleen een verhoogd risico op hartziekten, maar ook een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids