Normal_keukentafelgesprek__wmo__notitieblok

Thuiswonende ouderen en mensen met een beperking hebben recht op een gratis en onafhankelijke cliëntondersteuner. Deze ondersteuner denkt mee met de cliënt en biedt, waar nodig, hulp. Uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland blijkt echter dat veel mensen niet van deze gratis hulp op de hoogte zijn. Dat meldt de Patiëntenfederatie. 

Om ervoor te zorgen dat ouderen en mensen met een beperking thuis kunnen blijven wonen, is onafhankelijke cliëntondersteuning nodig. Daarom gaat demissionair staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid hierover in gesprek met zorgverzekeraars en gemeenten. Hij wil dat zij deze vorm van hulp onder de aandacht brengen.

Hoewel de Patiëntenfederatie blij is met het initiatief van Van Rijn, heeft het lang moeten duren voordat er iets gebeurde. “Onafhankelijke cliëntondersteuning is al in 2007 wettelijk geregeld. Ik vind het raar dat we tien jaar na dato nog eens moeten gaan praten om dit bij iedereen op het netvlies te krijgen”, zegt Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie.

Als Van Rijn geen vooruitgang boekt met gemeenten en zorgverzekeraars, gaat de federatie zelf met de partijen om de tafel. Volgens Veldman kunnen gemeenten bijvoorbeeld al voorafgaand aan het keukentafelgesprek laten weten dat cliënten recht hebben op gratis ondersteuning. 

Door: Redactie Nationale Zorggids