Normal_opa_wachten_ouderen_bejaarden

Amstelveense wethouder Herbert Raat trekt aan de bel bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Hij heeft de afgelopen tijd diverse signalen ontvangen over misstanden in een verpleeghuis in de stad. De bewoners, dementerende bejaarden, wonen in een ernstig vervuilde omgeving. Zo hebben ze vaak vuile kleding aan en ligt er op de vloer ontlasting, zo blijkt uit foto’s van kinderen van bewoners. Raat wil dat de IGZ stappen onderneemt. Dat meldt AT5. 

Familieleden van bewoners maken zich grote zorgen over de misstanden in verpleeghuis Nieuw Vredeveld. Daarom zorgen ze ervoor dat er dagelijks een familielid aanwezig bij hun demente vader of moeder. Hoewel de families zien dat het personeel hard werkt, is er sprake van grote onderbezetting. Er zijn bovendien veel uitzendkrachten in dienst en zij zijn niet klaargestoomd voor de taken die zij moeten uitvoeren.

De bezorgde familieleden denken dat het management de oorzaak is van alle problemen. Werknemers van het verpleeghuis denken dat de problemen begonnen toen het verpleeghuis werd overgenomen door het bedrijf Brentano. Wie klaagt, kan worden overgeplaatst. Ook de werknemers merken de onderbezettting op en zien dat er onvoldoende gekwalificeerde verpleegkundigen aan het werk zijn.

In een reactie op de foto’s die Raat stuurde aan IGZ laat Lies Zuidema, voorzitter van de raad van bestuur, weten dat de foto’s oud zijn, evenals de zorgen. Volgens Zuidema is er veel vooruitgang geboekt en weet de inspectie dat ook. De inspectie laat weten de brief en foto’s te onderzoeken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids