Logo_logo-kbo-pcob

In een gisteren verzonden open brief doe seniorenorganisatie KBO-PCOB een beroep op politici Alexander Pechtold, Gert-Jan Segers en Sybrand Buma om een eind te maken aan incident-gedreven zorg in Nederland. Dat meldt KBO-PCOB.

Sinds 2015 is er regelmatig berichtgeving van onder meer ziekenhuizen en huisartsen dat ouderen onnodig op de spoedposten van ziekenhuizen terechtkomen. KBO-PCOB krijgt tevens uit de eigen achterban van ruim 250.000 senioren te horen dat de nazorg na ziekenhuisopname problematisch is en vaak leidt tot heropname. Er dient snel een structurele oplossing te komen, nu ouderen constant tussen wal en schip vallen. KBO-PCOB richt dit verzoek speciaal aan Pechtold, Segers en Buma als ondertekenaars van het manifest Waardig Ouder Worden.

De seniorenorganisatie vraagt de mannen om een eind te maken aan het ‘incident-gedreven zorgbeleid’ in Nederland. “Dat beleid lijkt nu vooral op pleisters plakken op de pijnlijke plekken in de zorg; helaas raken de hoekjes van de pleisters echter regelmatig los. Het is beleid dat we moeten loslaten om echt het verschil te kunnen maken. En het fijne is dat u al eerder heeft aangegeven dat ook te vinden. U bent tenslotte ondertekenaar van het manifest Waardig Ouder Worden. Het is nu tijd om woorden om te zetten in daden!”, zo schrijft KBO-PCOB.

Incident-gedreven zorg betekent dat er pas wordt ingegrepen als de media lucht krijgt van een probleem. Misstanden in verpleeghuizen worden aangepakt nu er in de media veel aandacht aan wordt besteed, evenals thuiszorg, het persoonsgebonden budget (pgb), casemanager dementie en de wijkverpleging, aldus de seniorenorganisatie.

“Uw was het met ons eens dat iedereen waardig ouder mag worden in dit land. Thuis, in het verpleeghuis of op welke plek dan ook en met de juiste ondersteuning. KBO-PCOB, de grootste seniorenorganisatie van Nederland, roept u daarom op een einde te maken aan incidentgerichte politiek en de regie te nemen: laat waardig ouder worden het begin- en eindpunt zijn van nieuw beleid.”

Door: Redactie Nationale Zorggids