Normal_patient_man_ouderen

Oudere patiënten met kanker zouden voor de start van hun behandeling beoordeeld moeten worden op hun belastbaarheid. Ongeveer 70 procent van de patiënten met kanker is ouder dan 65 jaar, maar niet iedereen is even vitaal. Volgens klinisch geriater Marije Hamaker van het Diakonessenhuis in Utrecht, moet een beoordeling worden gemaakt over de gezondheid, sociaal netwerk en het geestelijk functioneren van de patiënt. Dit meldt Skipr. 

Het beoordelen van ouderen zou er voor zorgen dat de patiënt de beste behandeling krijgt. Kwetsbare ouderen krijgen geen te zware behandeling, en vitale ouderen worden geen behandeling ontnomen die zij wel aankunnen. “Een geriatrische beoordelen levert essentiële informatie op voor deze beslissing, dat is inmiddels in allerlei onderzoeken aangetoond”, stelt Hamaken. Zij werkte samen met de Washington University School of Medicine en de Oslo University/Oslo University Hospital aan een artikel over deze beoordeling van ouderen met kanker.

De extra aandacht voor ouderen met kanker vergt een extra investering in tijd en personeel. “Het is een investering die uiteindelijk veel oplevert.” Hamaken zegt dat deze investering nu nog veel zorgaanbieders tegenhoudt om zo’n beoordeling uit te voeren voor iedere oudere patiënt met kanker.

Door: Redactie Nationale Zorggids