Normal_ouderen_handen_thuiszorg_steun

Mantelzorgers die voor iemand zorgen die in zijn of haar laatste levensfase zit, kunnen ontlast worden met de Palliatieve Box. Dit verzorgingspakket van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan de IJssel bevat verschillende producten voor de verzorging van een terminaal zieke patiënt, en er zit ook een informatieboekje voor mantelzorgers in. Dit meldt Skipr.

Het ziekenhuis zag dat er voor de laatste levensfase nog geen hulpzame box bestond, zoals de babybox die zwangere vrouwen ontvangen. Mantelzorgers zouden nu te veel tijd en energie kwijt zijn aan het opzoeken van informatie. De box zou de verzorger kunnen ontlasten in die moeilijke periode. Er zitten een aantal handige producten in om de verzorging tijdens de laatste levensfase makkelijker te maken. Het gaat onder meer om speciale zeep, gaasjes, een sprayfles en handschoenen. De makers van de speciale box hebben daarnaast een boekje geschreven met daarin praktische tips voor mantelzorgers.

De afdeling Oncologie van het IJsselland Ziekenhuis heeft samen met Stichting Roparun en Stichting Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis de aanschaf van de Palliatieve Box mogelijk gemaakt. Deze box wordt meegegeven aan patiënten van de oncologie-afdeling die terminaal zijn. De box kan ook via de website van de Palliatieve Box besteld worden. Zorgverzekeraar VGZ vergoedt tijdens een pilot-fase de box voor klanten.

Door: Redactie Nationale Zorggids