Normal_ouderen_wandelstok_handen

Als het aan 23 organisaties in de ouderenzorg ligt, komt er een minister voor Ouderen en Maatschappij. Deze minister moet gaan zorgen voor een ouderenvriendelijk Nederland, een passend woningaanbod en meer maatwerk. De functie moet worden meegenomen in de formatie van het nieuwe kabinet, zo stellen de initiatiefnemers. Dit meldt Alzheimer Nederland. 

De roep om een minister voor Ouderen en Maatschappij komt voort uit de huidige problemen in de ouderenzorg. Hoewel minister Schippers van Volksgezondheid zich nu vooral richt op de problemen in de verpleeghuizen, zijn er veel thuiswonende ouderen die tussen wal en schip vallen. Door het huidige beleid wonen ouderen steeds langer zelfstandig in hun eigen woning, maar hun hulpvraag wordt wel zwaarder. Volgens Alzheimer Nederland, één van de deelnemende organisaties, draait het niet alleen om de zorg voor ouderen, maar ook om maatschappelijke ondersteuning en de woonomgeving.

Ook mantelzorgers staan achter het initiatief. Nu wordt nog te vaak gedacht dat het sociale netwerk een deel van de zorg kan leveren. Uit de praktijk blijkt echter dat deze hulp niet altijd toereikend is voor de thuiswonende ouderen. Het wordt dan ook een taak voor de nieuwe minister om te zorgen voor goede samenwerking tussen de ministeries en de verschillende partijen in de ouderenzorg. In de werkagenda worden al verschillende voorstellen voor acties gedaan door de organisaties. Onder andere brancheorganisatie ActiZ, Patiëntenfederatie Nederland, Per Saldo en Zorgbelang Nederland staan achter het initiatief.

Door: Redactie Nationale Zorggids