Normal_ouderenzorg__mantelzorg__oudere

Zorgverzekeraar VGZ start in Eindhoven en Nijmegen met een pilot waarbij 75-plussers twee uur per week extra mantelzorg krijgen. Dit is een gratis dienst waarvoor medische studenten worden ingeschakeld. Verzekerden van VGZ, maar ook van andere zorgverzekeraars kunnen zich aanmelden voor de proef. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

Het project gaat naar verwachting over enkele weken van start. Zorgverzekeraar VGZ zit middenin de selectieprocedure van studenten en ouderen. De studenten krijgen overigens een vergoeding voor hun diensten die gezien kunnen worden als bijbaan.

VGZ heeft als doel om uit te zoeken of die extra twee uren mantelzorg leiden tot een betere kwaliteit van leven, minder eenzaamheid en betere zorg voor minder geld. “We bekijken hoe we ouderen en hun mantelzorgers kunnen ondersteunen. Als wij er voor zorgen dat mensen zich thuis meer comfortabel voelen, als wij de kwaliteit van hun leven kunnen verbeteren, zal dat naar verwachting weer schelen in de zorgkosten op de langere termijn”, aldus een woordvoerder van VGZ.

De taak van de studenten is om de oudere te vergezellen bij het doen van boodschappen, maar ook helpen ze op medisch niveau bijvoorbeeld bij de noodzaak van het maken van een afspraak bij de huisarts. 

Door: Redactie Nationale Zorggids