Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Meer dan drieduizend mensen zijn vorig jaar overleden aan de gevolgen van een val, blijkt uit cijfers van het CBS. Seniorenorganisatie KBO-PCOB waarschuwt al jaren voor deze sluipmoordenaar. Iedere vijf minuten valt er een 55-plusser in Nederland. Bijna honderdduizend senioren belanden op de Spoedeisende Hulp na een val. Dit meldt KBO-PCOB.

De seniorenorganisatie adviseert ouderen al jaren om actief te blijven. Op latere leeftijd zijn mensen geneigd om steeds meer zaken uit handen te geven zoals tassen dragen, een kratje optillen en zelf de boodschappen te doen. Hierdoor bewegen mensen minder, worden botten brozer en neemt spierafname toe. Daarmee wordt het risico op een val groter. “Juist door geen risico te nemen, nemen mensen meer risico”, aldus directeur ManonVanderkaa.

Mensen zijn bang om te vallen omdat ze vaak niet meer heel soepel opstaan. Een van de adviezen van de seniorenorganisatie is om dit opnieuw te leren. “Ga een keer op de grond liggen en kijk welke handelingen je moet verrichten om weer overeind te komen. Als men dit vaker doet vergroot dit het zelfvertrouwen en neemt de angst om te vallen af.”

Nu mensen langer thuis wonen is het van belang dat de risico’s in en om het huis beperkt worden. Zo moet er gekeken worden naar drempels, meubels die in de weg staan en slechte verlichting. Door deze risicofactoren weg te nemen of te verbeteren, is er minder kans op valincidenten en mogelijke medische ingrepen als gevolg hiervan.

Door: Redactie Nationale Zorggids