Normal_normal_geld34

Het kabinet Rutte hoopte de afgelopen jaren bijna 2 miljard euro te besparen door ouderen minder snel naar het verpleeghuis te sturen en door te bezuinigen op de thuiszorg. Uit onderzoek van het Algemeen Dagblad, de Groene Amsterdammer en Investico blijkt nu dat de bezuinigingen helemaal niets hebben opgeleverd. Er moet juist extra geld beschikbaar komen om de slecht presterende verpleeghuizen op orde te brengen. Ook de thuiszorg krijgt weer geld toegestopt. Dat meldt Algemeen Dagblad. 

Inmiddels is al ruim een half miljard euro van het bezuinigingsgeld teruggedraaid. Maar dit is nog niet genoeg. Verpleeghuizen krijgen de komende jaren 2,1 miljard euro om de problemen daar op te lossen. En zorgverzekeraars blijken meer geld uit te geven aan de ouderenzorg. De afgelopen twee jaar werd hier al een miljard euro extra aan uitgegeven. Waarschijnlijk loopt dat in 2018 op naar 2,5 miljard euro. Dit komt door het toenemende aantal ouderen dat zich ondanks de wensen van de overheid thuis niet redt.

Zorgeconoom Guus Schrijvers denkt dat Nederland in 2018 weer terug bij af is. De economische crisis was in 2012 de reden voor het kabinet om grootschalig in te grijpen. “Toen bleek dat de crisis meeviel, kwamen er weer allerlei bedragen bij om de bezuiniging te verzachten. Maar we hebben de ouderenzorg grotendeels afgebroken”, aldus Schrijvers.

Volgens een woordvoerder van demissionair staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid zijn de zorgkosten de afgelopen jaren wel degelijk in toom gehouden. Als er niet was ingegrepen, waren de zorgkosten vele malen hoger geweest.

Door: Redactie Nationale Zorggids