Normal_euro_geld_betalen__9_

De FNV waarschuwt al jaren voor de bezuinigingen in de ouderenzorg, zegt John van Mullem, bestuurder bij FNV Zorg & Welzijn, naar aanleiding van berichtgeving in het AD. De krant deed onderzoek naar de mislukte bezuinigingen in de ouderenzorg. Dat meldt FNV. 

Van Mullem: “Al jaren zijn er te weinig zorgmedewerkers door de vele ontslagen, is de werkdruk onmenselijk, is er te weinig tijd voor cliënten en daalt de kwaliteit van de zorg. Samen met onze leden hebben we actiegevoerd tegen dit tanende beleid. En met succes, een half miljard aan bezuinigingen is al teruggedraaid en er komt nog 2,1 miljard bij voor zorg. Maar alleen geld is niet genoeg, het komende kabinet moet echt aan de bak om de ouderenzorg in Nederland weer op peil te krijgen en het vertrouwen terug te brengen.”

“We moeten nu zorgen dat het geld naar handen aan het bed gaat en niet meer aan de strijkstok blijft hangen van allerlei externe adviseurs, zoals in het verleden vaak gebeurde. We hebben in juli belangrijke afspraken gemaakt met de overheid en de werkgevers. Die afspraken richten zich op het voorkomen van gedwongen ontslagen en het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden. Als dat gebeurt, durven mensen ook weer voor een baan in de ouderenzorg te kiezen. Als FNV zullen we ons samen met onze leden hard blijven maken voor een juiste uitvoering van deze afspraken, zoals ze in de arbeidsmarktagenda zijn gemaakt.”

“Vooral het gierende gebrek aan collega’s en de daarbij behorende werkdruk moeten snel worden aangepakt. Het komt nu veel te vaak voor dat er veel te weinig zorgmedewerkers staan op een grote groep cliënten, of dat er te weinig zorgmedewerkers in de wijk beschikbaar zijn. Dit is vragen om problemen. Er moet een bezettingsnorm komen van minimaal twee medewerkers op acht cliënten. Daarnaast moet er personeel bij in de wijk. Dit verlaagt de werkdruk en het ziekteverzuim en het zorgt ervoor dat cliënten weer de aandacht krijgen die ze verdienen”, sluit Van Mullem af. 

Door: Redactie Nationale Zorggids