Normal_normal_bejaard_dementie_oud_handen_zorg_euthanasie_

Het toepassen van euthanasie lijkt in Nederland steeds gewoner te worden. Ook wordt euthanasie vaker toegepast, zo blijkt uit een onderzoek van wetenschappers die het verloop van stervenshulp tussen 1990 en 2015 in kaart brachten. Dat meldt NOS. 

In 1990 ging het bij 1,7 procent van de sterfgevallen om euthanasie. In 2015 groeide dit percentage naar 4,5. Het onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van het Erasmus MC, UMC Utrecht en VUmc, richtte zich hiervoor op ingevulde vragenlijsten van artsen. Op deze lijsten worden vragen beantwoord over het overlijden van een patiënt.

Nederland was het eerste land ter wereld waar artsen stervenshulp mochten verlenen. In 2002 werd euthanasie in Nederland legaal. Voor die tijd werd euthanasie ook toegepast, maar werd het enkel gedoogd.

Dat euthanasie steeds gewoner lijkt te worden, blijkt uit het toenemende aantal patiënten dat om hulp durft te vragen, maar ook het toenemende aantal artsen dat toezegt stervenshulp te verlenen. Het overgrote merendeel dat euthanasie aanvraagt is ongeneeslijk ziek of kampt met ernstige gezondheidsproblemen. Dit zijn vaak ouderen, mensen met een psychiatrische stoornis of dementerenden.

Door: Redactie Nationale Zorggids