Normal_medicijnen_geneesmiddelen_antibiotica

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de afgelopen tijd flink aandacht besteed aan de medicatieveiligheid in verpleeghuizen. Mede hierdoor is deze veiligheid de afgelopen tijd verbeterd. In de thuiszorg kan de aandacht voor medicatieveiligheid beter, concludeert IGZ. Thuisgebruik is ook een belangrijk punt van aandacht, vindt ouderenorganisatie ANBO. Dit meldt ANBO. 

De ouderenorganisatie deed onderzoek onder zevenduizend ouderen, waarvan meer dan de helft gebruikmaakt van twee tot vijf verschillende medicijnen. 25 procent van de respondenten nam zelfs meer dan vijf medicijnen tot zich. Chronische aandoeningen zijn deze groep ook niet onbekend: bijna zesduizend respondenten kampten met ten minste één chronische aandoening.

Deelnemers vinden het geen probleem om hun medicijnen volgens voorschrift te gebruiken, maar zouden een jaarlijkse controle fijn vinden. Niet alleen op het gebied van juist gebruik, maar ook om de noodzaak van het medicijn vast te stellen.

“ANBO heeft al in eerder onderzoek dit probleem aangekaart. Wij zien dat mensen die vier of meerdere medicijnen gebruiken nog te weinig gecontroleerd worden hoe het met gebruik in de dagelijkse gang van zaken gaat. Het zou goed zijn als er jaarlijks een check gedaan wordt in de vorm van een uitgebreide medicatiebeoordeling”, zegt Liane den Haan, directeur bij ANBO. De ouderenorganisatie pleit voor een goede afstemming tussen huisarts en apotheker. Het is hun taak om ervoor te zorgen dat de gebruiker snapt waarom bepaalde medicatie nodig is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids