Normal_stedelijk

De stemming van mensen met dementie verbetert na een bezoek aan een museum. Dit blijkt uit onderzoek van het VUmc onder 117 dementerenden en 128 begeleiders. Niet alleen het humeur verbetert erdoor, ook de relatie met hun mantelzorger is erna beter. Dat meldt NU.nl. 

Twaalf musea in Nederland werken mee aan het programma Onvergetelijk van het VUmc.  Demente ouderen krijgen samen met hun mantelzorger of begeleider een interactieve rondleiding en workshop. Uit de eerste resultaten blijkt dat deelnemers zich na het museumbezoek beter voelen. Op een schaal van vijf gaven ze hun gevoel voorafgaand aan het bezoek een vier en erna een vijf.

Aan de zijde van de mantelzorger blijkt een museumbezoek vooral positief omdat het zijn of haar demente familielid of vriend weer in een ander daglicht ziet en er op een andere manier mee omgaat dan thuis.

“Het uitje op zich is al heel leuk voor mensen: zij bekijken met een klein groep, onder wie mantelzorgers en een rondleiders en vrijwilligers van het museum enkele schilderen. Daarbij worden vragen gesteld. Wat zie je, wat vind je daarvan? Het maakt niet uit of je iets van kunst weet en eigenlijk is alles wat je zegt, goed”, legt hoofdonderzoeker Rose-Marie Dröes uit.

Op 21 september 2017 is het Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag vindt de presentatie van de publicatie ‘Onvergetelijk – Kunst en cultuur toegankelijk maken voor mensen met dementie en hun dierbaren’ plaats. Mensen met dementie en mantelzorgers die op Wereld Alzheimer Dag naar één van de twaalf Onvergetelijk-musea komen, krijgen een gratis rondleiding. 

Door: Redactie Nationale Zorggids