Normal_normal_ouderen_wandelstok_handen

Volgens hoogleraar Marcel Olde Rikkert hebben veel mensen nog niet door dat de mens steeds ouder wordt. De levensverwachting stijgt, waarmee de kans groot is dat iemand 90 jaar wordt, of ouder. Dat meldt NOS.

“Als ik college geef aan studenten dan heerst er echt ongeloof in de zaal als ik zeg dat de meeste van hen 90 of 100 worden”, zegt Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie. Maar ook vijftigers hebben een grote kans om de negentig jaar te bereiken. Vrouwen meer dan mannen.  En hoger opgeleiden hebben een grotere kans op de negentig dan laagopgeleiden.

Mensen denken nog steeds dat ouder worden gepaard gaat met problemen, maar dat is volgens Olde Rikkert onterecht. Er wordt vaak gedacht aan dementie, maar er zijn steeds meer 90-plussers die gezond oud worden. Olde Rikkert pleit voor meer voorlichting over ouder worden. Over dementie, maar ook over wat mensen moeten doen als ze eenmaal 90 zijn. “We moeten eerder beginnen met het schrijven van ons volgende hoofdstuk, waarin nog heel veel kan.”

Door: Redactie Nationale Zorggids