Normal_normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

De vraag naar kortdurend verblijf is het afgelopen jaar aanzienlijk gegroeid. Het aantal mensen dat een kortdurende zorgvorm nodig heeft is in het eerste half jaar van 2017 met 70 procent gegroeid ten opzichte van het jaar ervoor. Dit meldt Cordaan in haar nieuwe jaarbeeld ‘Samen voor Kwaliteit’. 

Om het aantal ouderen dat kortdurend verblijf nodig heeft op te kunnen vangen, heeft Cordaan enkele nieuwe zorgvormen ontwikkeld. Ouderen die na een ziekenhuisopname moet revalideren, of ouderen met een overbelaste mantelzorger krijgen zo de zorg die zij nodig hebben.

Cordaan is tevens met het AMC aan de slag gegaan. Samen zetten ze een buurtziekenhuis op. “Dat is zorg tussen thuis en het ziekenhuis, als er sprake is van een acuut medisch probleem zoals een longontsteking. Niet alleen de kwaal wordt behandeld, tegelijkertijd bekijken zorgverleners wat iemand nodig heeft om thuis zo zelfstandig mogelijk te blijven wonen”, legt Cordaan op haar website uit. Een patiënt heeft vaak niet meer dan veertien dagen nodig om weer naar huis te mogen.

Momenteel loopt er ook een proef samen met het OLVG-Oost. Binnen deze proef wordt gekeken naar de mogelijkheden voor ouderen die op de spoedeisende hulp belanden. Een ziekenhuisopname blijkt vaak niet nodig, en daarom kan de oudere onder begeleiding van de wijkverpleegkundige vaak snel weer naar huis en krijgt hij daar de benodigde thuiszorg. Omdat de proef nu al succesvol is gebleken, wordt deze uitgebreid naar de huisartsenpost. 

Door: Redactie Nationale Zorggids