Normal_facebook_app

Een oproep van een verzorgende op Facebook aan Mark Rutte doet veel stof opwaaien. Geralda Den Ouden plaatste twee weken na  haar vakantie een brief op Facebook over de langdurige personeelstekorten in de zorg. Haar bericht is inmiddels twaalfduizend keer geliket en ruim 33.000 keer gedeeld. Rutte zegt in de Telegraaf de brief van de verzorgende IG nog niet te hebben gelezen. Dat melden RTL Nieuws en de Telegraaf. 

De verzorgende IG uit Leerdam kwam na haar vakantie terug op werk en hoorde meteen dat er nog geen nieuw personeel was aangenomen, ondanks de grote onderbezetting. Den Ouden is verantwoordelijk voor de maandroosters, maar kon slechts zes van de dertig dag volmaken.

Aan Rutte schrijft ze: “Al jaren zijn jullie bezig de zorg kapot te bezuinigen. En wat blijkt nu! We kunnen niet aan personeel komen wat nu nog in de zorg wil werken of kan werken. En dit is nog maar het begin. We hadden helpenden (niveau 2), maar zij moesten verplicht een opleiding gaan volgen (niveau 3, 4 of 5). Zo niet, dan konden zij vertrekken. Velen deden dat ,want de opleidingseisen zijn niet meer die van vroeger.”

Niet alleen het personeelstekort zit haar dwars, ook de wens van de overheid om ouderen langer thuis te laten wonen. Ook mensen met dementie, maar voor hen is dat vaak niet haalbaar omdat ze verward, ondervoed of eenzaam zijn. Den Ouden kijkt soms in de koelkast van deze ouderen en ziet dan niets liggen. Ze vraagt zich af of Rutte ooit wel eens heeft gekeken naar ondervoeding bij ouderen.

Den Ouden hoopt dat de overheid eens goed naar alle regels in de zorg gaat kijken, want daar zijn er te veel van. Ook vindt ze dat de wachtlijsten bij verpleeghuizen moet worden aangepakt. “Als er niets gebeurt, gaat dat ten koste van zoveel oudere mensen. Vergeet niet, dat zijn wel de mensen die ons land hebben opgebouwd”, schrijft Den Ouden.

Rutte wil nog niet inhoudelijk reageren op de open brief, maar laat wel weten dat er geld beschikbaar komt voor de verpleeghuiszorg. Dit geld is er nog niet en daarom zien verpleegkundigen en verzorgenden hier nog niets van terug op de werkvloer. 

Door: Redactie Nationale Zorggids