Normal_normal_bejaard_dementie_oud_handen_zorg_euthanasie_

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft van demissionair staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid de opdracht gekregen om de wachttijden voor casemanagement dementie in kaart te brengen. Daarom start de NZa samen met Alzheimer Nederland een meldactie. Iedereen die langer dan zes weken moet wachten op een casemanager wordt gevraagd zich te melden bij de Zorgautoriteit. Dat meldt de NZa. 

Wie in het beginstadium van dementie zit, heeft recht op een casemanager die begeleidt, informeert, meedenkt en adviseert. De casemanager zorgt ook dat de cliënt, indien nodig, de juiste zorg krijgt. In sommige regio’s moeten dementerenden meer dan zes weken wachten op toewijzing van casemanagement.

De NZa wil duidelijk in beeld krijgen waar wachttijden en wachtlijsten ontstaan, bij welke zorgverzekeraar de wachtende cliënt staat ingeschreven en welke type zorg hij of zij krijgt. Zodra dit duidelijk is, wil de NZa in gesprek gaan met de zorgverzekeraars en hun op hun zorgplicht wijzen. Zorgverzekeraars die weten in welke regio’s wachtlijsten zijn, kunnen hierop inspelen en bemiddelen voor verzekerden die recht hebben op een casemanager. Meer informatie over de meldactie is te vinden op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Door: Redactie Nationale Zorggids