Normal_ouderen__dement__eenzaam

Op maandag 28 augustus is de campagne ‘Laat ze niet staan’ van Samen Dementievriendelijk van start gegaan. Samen Dementievriendelijk, een initiatief van Alzheimer Nederland, PGGM en het ministerie van Volksgezondheid, vraagt drie weken lang aandacht voor een dementievriendelijke samenleving en doet dat samen met meer dan honderd organisaties, 75 Albert Heijn-filialen en 150 ambassadeurs. De campagne loopt tot Wereld Alzheimerdag, dat op 21 september plaatsvindt. Dat meldt Samen Dementievriendelijk. 

Het initiatief heeft een website in het leven geroepen waar mensen online kunnen tekenen voor een dementievriendelijke samenleving. Dit kan ook in één van de 75 Albert Heijn-filialen of bij deelnemende organisaties. Wie zijn steun betuigt, kan vervolgens een online training van Samen Dementievriendelijk volgen.

In Nederland leven naar schatting 260.000 mensen met dementie. Dat aantal stijgt in 2050 tot 400.000, omdat Nederland meer ouderen krijgt die bovendien steeds ouder worden. Met het stijgen van de leeftijd neemt de kans op dementie toe. Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie: zes jaar thuis en twee jaar in een zorginstelling. Samen met het Deltaplan Dementie loopt in Nederland de campagne 'Samen dementievriendelijk' om te zorgen dat mensen meer kennis hebben van dementie en er beter mee om kunnen gaan. En om bedrijven en organisaties te betrekken in het herkennen van en omgaan met mensen met dementie. 

Door: Redactie Nationale Zorggids