Normal_normal_alzheimer_dementie

Nederland telt zo’n honderd woongroepen voor oudere migranten, waarvan de meeste in Amsterdam en Den Haag. Het merendeel van de groepen is gericht op één cultuur, interculturele woongroepen kent Nederland bijna niet. Dit blijkt uit onderzoek van Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS), Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg en Netwerk van Organisaties voor Oudere Migranten, meldt Skipr. 

KIS weet niet of het gebrek aan interculturele woongroepen voor oudere migranten per ongeluk is ontstaan, of dat er sprake is van een bewuste opzet. Amsterdam kent veel woongroepen voor Surinaamse ouderen en in Den Haag zijn er woongroepen voor Indische Nederlanders en Hindoestaanse Nederlanders. In Rotterdam is er sprake van een meer gevarieerde doelgroep, waarbij één verpleeghuis vier culturen door elkaar heeft.

De lijst van de onderzoekers bestaat niet alleen uit woongroepen, maar ook uit verpleeghuizen, aanbieders van dagbesteding en thuiszorg. Allen gericht op zorg en ondersteuning voor ouderen met een migrantenachtergrond.

Door: Redactie Nationale Zorggids