Normal_ouderen_handen_thuiszorg_steun

Steeds meer verpleeghuizen in Zeeland komen in de problemen met het hoge aantal crisisopnames die zij mogelijk moeten maken. Ouderen mogen vanuit het ziekenhuis niet altijd meer naar huis, en ook als mantelzorg wegvalt moeten deze mensen per direct worden opgenomen in het verpleeghuis. Daar bestaan al wachttijden voor, die zo nog langer worden. De verpleeghuizen willen actie ondernemen om altijd zorg te kunnen blijven bieden. Dit meldt Provinciale Zeeuwse Courant.

Er is niet alleen meer plek nodig voor crisisopvang van ouderen, maar ook de zorg die zij nodig hebben wordt steeds zwaarder. Nu de verzorghuizen niet meer in beeld zijn, is de enige keuze thuis blijven wonen of het verpleeghuis. Thuiszorg kan niet in alle gevallen de zorg leveren die noodzakelijk is, waarna de oudere door wordt verwezen naar de crisisopvang. In Zeeland zou bijna ieder verpleeghuis te maken hebben met de steeds grotere vraag naar crisisplekken.

Zorginstellingen die meerdere vestigingen hebben, moeten de ouderen soms onderbrengen op een locatie ver bij de familie vandaan. “Uiteindelijk vinden we altijd wel een plaats voor iemand. Gelukkig is de samenwerking in Zeeland goed”, aldus Peter Kok, bestuurder van Schutse Zorg Tholen. Andere instellingen opperen het idee om de crisisopvang te centreren op een paar selecte plaatsen. Zo kan kennis gebundeld worden en verstoort de crisisopvang de bewoners op de gewone afdelingen niet.

Vooralsnog lijkt één oplossing het beste te zijn en dat is het beschikbaar maken van meer verpleeghuisplaatsen. Zo zijn crisisplaatsen beschikbaar voor de ouderen die dat nodig hebben, en worden ouderen op de wachtlijst voor een permanente plek in het verpleeghuis niet benadeeld. Ook op andere plekken in Nederland hebben verpleeghuizen moeite met de hoge vraag naar crisisplaatsen.

Door: Redactie Nationale Zorggids